střecha Fantošky

KLUBÍČKO LETOS SLAVÍ DVACET LET S VÁMI

nejbližší akce:

náhodné foto:

náhodná fotografie

Tábor na kolech I (pro děti od 7 do 12 let)

Termín: od 03. července 2010  do 10. července 2010

03. července 2010

Lékařská zpráva o stavu Štítného dolu ze dne 3.7.2010

Teplota těla: 36,5 stupňů Celsia
Teplota vzduchu: 30 stupňů Celsia
Tlak: 120/80
Váha: 49 dětí - červených krvinek/12 vedoucích - neuronů

Diagnóza: Nedostatek červených krvinek

Léčba: V lidském těle přibylo 49 nových červených krvinek.

Svůj pobyt v těle jsme začali kuřátkem s broskví. A hned po poledním klidu začaly velké přípravy na naši cestu po těle. Objeli jsme si nedaleký rybník Řeka, zopakovali dopravní značky i to, jak bezpečně jezdit na kole a rozdělili se do čtyř cyklistických družstev. Jistě vás zajímá, kdo je ve kterém. Takže:

Cyklodružstvo 1:
Ondra Šorfa
Klárka Zbončáková
Kuba Staněk
David Menšík
Tomáš Matula
Filip Marec
David Janecký
Ríša Verner
Danda Hájek
Marek Paulen
Matěj Baláž
Laszlo Iván
Martin Slažanský - interferon
Radek Vymazal - interferon
Aneta Jebáčková - interferon

Cyklodružstvo 2:
Andrea Blažíková
Katka Velecká
Klárka Bystroňová
Tomáš Elagin
Tomáš Dvořák
Pavel Prosecký
Jery Komanec
Honza Ondryáš
Adéla Bartůšková
Tomáš Vilím
Filip Janák
Marek Mach
Dan Dinepol
Janča Matulová - interferon
Pavel Melkes - interferon
Vašek Janda - interferon

Cyklodružstvo 3:
Martina Holíková
Julča Motalová
Lukáš Polický
Danča Hrubá
Andrejka Ivánová
Ruda Komanec
Vašek Just
Anička Justová
Matěj Žižka
Kamča motalová
Adelká Jamborová
Adélka Hrubá
Hanka Phamová
Bětka Matějková - interferon
Jirka Balej - interferon


Cyklodružstvo 4:
Klárka Košuličová
Míša Hájek
Katka Šiková
Emička Poláčková
Filip Pham
Adélka Žouželová
Lucka Hudečková
Luboš Peš
Verča Vránová
Anička Košuličová
Bára Polzerová
Vojta Bulhart - interferon
Eva Matoušková - interferon
Soňa Krejčová - interferon

Ale tím pro nás první den ve štítném dole zdaleka neskončil. Stihli jsme se ještě vykoupat v rybníce a po večeři shlédnout jeden díl seriálu Byl jednou jeden život. A pak se to stalo – začaly se kolem nás hemžit interferony – to jsou takový ti roztomilí panáčkové s dlouhým ocáskem na hlavě, kteří mají za úkol přenášet v těle informace. Od nich jsme se dozvěděli,
že naše tělíčko trpí kritickým nedostatkem červených krvinek. Abychom mu pomohli, rozhodli jsme se stát červenými krvinkami. To však vyžadovalo dvě věci. Zavázat se dodržovat devatero správné krvinky a získat hemoglobin – reflexní vestu která nás bude provázet celým naším pobytem v těle.


04. července 2010

Lékařská zpráva o stavu Štítného dolu ze dne 4.7.2010

Teplota těla: 36,6 stupňů Celsia
Teplota vzduchu: 30 stupňů Celsia
Teplota vody v rybníku Řeka: 26 stupňů Celsia
Tlak: 120/80
Váha: 49 dětí - červených krvinek/12 vedoucích - neuronů

Diagnóza: Nedostatečné okysličování krve

Léčba: Zbrusu nové červené krvinky ráno vyrazily na první cestu tělem - rozděleni do čtyř cyklodružstev jsme vyrazili zkoumat nejbližší okolí. Zatímco jedni jezdili z kopce do kopce, po silnici i lesní cestě, jiní si vybrali trasu rovinatou. A cestu jsem si zpříjemňovali různě – někteří koupáním v Řece, jiní sbíráním borůvek a lesních jahod, hledáním kešek nebo schovávanou. Všem se nám dnes jelo bezvadně a všichni vedoucí si chválili svá družstva. Tak ať nám to vydrží.
Po výborném obědě – bylo knedlo vepřo zelo – a poledním klídku jsme znovu nasedli na kola. A nebyla to jen tak ledajaká jízda – jeli jsme k rybníku a vezli jsme si na řidítkách i první molekuly kyslíku (hrozně se podobaly bílým nafukovacím balónkům). Aby se nám tělo lépe zásobovalo rozhodli jsme se rozdělit se do šesti družstev. Jistě vás zajímá jak se jmenují a kdo jsou jejich členové – jsou to:

Mozkožrouti
Interferon Martin
Krvinky: Marťa H., Danda H., , Adélka Ž., Ríša, Anička J., Adélka J., Tomáš M., Dan D.

Infarkti
Interferon Vašek
Krvinky: Julča, Katka V., Ruda, Anička K., Hanka, Luba, Honza, Matěj B.

Kysličňáci
Interferony Soňa a Vojta
Krvinky: Dan H., Katka Š., Ondra, Andrejka I., Vašek J., Adélka B., Marek P., Tomáš V., Kamča

Bacily
Interferon Aneta
Krvinky: David J., Tomáš D., Lászlo, Michal H., Klárka K., Klárka B., Tomáš E., Filip M.

Majestráci
Interferon Běta
Krvinky: Filip J, Adélka H., Marek M., Jery, Andrejka B., Verča, Lucka H., David M.,

Kolorgáni
Interferon Pavel
Krvinky: Ema, Lukáš, Kuba, Barča, Klárka Z., Filip P., Matěj Ž., Pavel P.

Takže teď už máme dělení dvě. Dopoledne jsme rozdělení podle výkonnosti do čtyř družstev a na odpolední hry o těle do jiných – šesti
Po večeři jsme si nebatikovali trička a každé družstvo si vyrobilo svého panáčka, kterému budou přibývat orgány tak, jak je postupně budeme navštěvovat.

05. července 2010

STŘEVNÍ DIAGNÓZA

Datum: 5.7. pondělí
Teplota těla: 36,7°C
Teplota vzduchu: 29°C
Teplota vody v rybníku Řeka: 26°C
Tlak: 120/80
Váha: 49 dětí - červených krvinek/12 vedoucích – neuronů

Cyklo:
Některá družstva pokračovala v dobrých výkonech na kolech a jezdila do kopců, z kopců i po rovinách. Po cestě se krvinky občerstvovaly borůvkami a jahůdkami a prohlédly si nory pro výcvik loveckých psů. Některé krvinky (Anička a Klárka Košuličovi) z cyklodružstev s vyššími čísly předvedly vynikající schopnosti při jízdě do kopce v obci Hluboká a předjely jiné krvinky z lepších družstev. Také jsme zaznamenaly zlepšení orientačního smyslu některých neuronů. Takže všechna družstva dorazila včas na oběd.

K obědu byl výborný řízek s bramborem a následoval polední klid. Po něm již herní družstva vyrazila k lesu a snažila se dobít modernizované latríny ve hře zvané Průjem. Následně se většina krvinek osvěžila v rybníce a všichni se v pořádku vrátily do Štítného dolu. V areálu se pak všichni dle libosti pobavili na kolotoči, při hraní s kyslíkem nebo při soutěži Hlavomoták a pak se najedli výborného rizota. Největším hitem večera byl Trávicí pětiboj. Soutěžilo se v disciplínach: Cucu, Hubu, Papu, Bumbu, Kaku. Unavené krvinky pak už jen ulehly do postýlek  do postýlek.

06. července 2010

Lékařská zpráva o stavu Štítného dolu ze dne 6. 7. 2010

Teplota těla: 36,5 stupňů Celsia
Teplota vzduchu: 13 stupňů Celsia
Tlak: 120/80
Váha: 49 dětí - červených krvinek/12 vedoucích – neuronů

Téma dne: Mozek

Dnešní den jsme pojali ryze odpočinkově, k čemuž nás částečně přinutilo i nepříliš vydařené počasí. Po budíčku, který byl o půl hodiny později než v jiné dny, jsme posnídali čerstvý chléb se šunkou a sýrem. Po shlédnutí zamračeného počasí vedoucí neuroni odvolali naplánovanou projížďku a po zbytek dne jsme se věnovali především procvičování mozku.
Dopolední program byl volnější, naše krvinky měly za úkol řádný úklid pokoje a poté sledovaly díl seriálu Byl jednou jeden život věnovaný právě mozku. Před obědem jsme stihli i jeho rychlé procvičení prostřednictvím různých her. Oběd byl jako vždy vynikající, dnes jsme si vychutnali domácí sekanou s bramborovou kaší. Po poledním klidu byly naplánované aktivity přerušeny deštěm. Náhradním programem „v suchu“ byla hra Kufr. Prvním úkolem krvinek bylo vysvětlit spoluhráčům části těla a ve druhé pak pantomimicky předváděly různé aktivity. Nejvíce zábavná byla pro krvinky třetí část, ve které hádaly postupně se odkrývající obrázek. Po ustání deště jsme vyrazili do lesa, kde krvinky, rozděleny do družstev, okysličovaly různě rozmístěné orgány. Následně družstva dostala od vedoucích neuronů 15 úkolů, které musely splnit. Všechny týmy zvládly zadané úkoly na výbornou. Odměnou jim byla sladká večeře  v podobě kynutých knedlíků s povidly, které všem velmi chutnaly. Po večeři si krvinky mohly vybrat, zda chtějí jít spát, hrát hry nebo si hrát venku. Většina si vybrala poslední možnost a vyběhla ven s kruhy, kužely nebo jinými „pomocníky“. Po hodině pobíhání po areálu přišel čas večerky a krvinky se po neobvyklém dni uložily ke spánku, aby se připravily na zítřejší celodenní výlet.

 

07. července 2010

Lékařská zpráva o stavu Štítného dolu ze dne 7. 7. 2010

Teplota těla: 36,5 stupňů Celsia
Teplota vzduchu: 20 stupňů Celsia
Tlak: 120/80
Váha: 49 dětí - červených krvinek/12 vedoucích – neuronů

Téma dne: Celodenní rozvoz kyslíku po celém těle

Odpočaté a dorůžova vyspané krvinky se dnes hned po vydatné snídani vydaly na daleké cestování, které jim zabralo celý den. Batůžek plný kyslíku se tak musel zvětšit, aby se do něj vlezla taaaaakhle veeeelká svačina, která dokáže zasytit krvinku a dodat jí sílu na celodenní šlapání na kole. Cyklodružstva se rozjela různými směry. Některé krvinky se vydaly na Veselý kopec, kde se opravdu dobře bavily, jiné se vydaly do Rozštípené skály, kde je uvítala socha mamuta a kam vedla cesta jedině přes konec světa. Nikdo z nás netušil, jak může být na takovém konci světa krásně.  Po cestě zpátky se potkaly se skupinkou krvinek, která se jela vydovádět na hřiště do Polničky. Někteří odvážlivci se pustili na čtyřkolky, jiní si dali zmrzlinu na houpačkách a kolotočích, prohlédli si místní živočichy a jiné atrakce a pak už hurá na obědovečeři!!! Námi všemi velice oblíbený kopec Hlubokou jsme si sice ráno vyšlapali nahoru, ale o to krásnější byl odpolední sjezd dolů. Ve Štítném dole na nás po skvělé kapustové polévce čekala vepřová plec s tolika knedlíky, kolik se do takové krvinky jenom vleze. Po večeři si každá krvinka utahaná z kola vyrobila originální deník, do kterého jsme si hned začali zapisovat počet najetých kilometrů. Ti nejvýkonnější si tak mohli za dnešek zapsat celých 44km a to je na takovou malou červenou krvinku co říct.  Poté se každá krvinka přichystala ke spánku a teď už se celý Štítný důl regeneruje na další výpravu po lidském těle.

08. července 2010

Lékařská zpráva o stavu Štítného dolu ze dne 8. 7. 2010

Teplota těla: 36,5 stupňů Celsia
Teplota vzduchu: 25 stupňů Celsia
Tlak: 120/80
Váha: 49 dětí - červených krvinek/12 vedoucích – neuronů

Diagnóza: Nedostatečná funkce smyslů

Hned z rána naskákaly všechny červené krvinky na své rychlostroje a pod vedením ultraenergických interferonů se vydaly na průzkum smyslů. Dopoledne vyrazily na průzkum zraku, sluchu, čichu, chuti a hmatu. Šestým smyslem odhalily, že všechny běžně používané  smysly jsou značně otupělé a to z důvodu nedostatečného okysličení. Vyprázdnily tedy své batůžky, aby mohly zpátky z výletu dovézt dostatečné zásoby kyslíku potřebné pro obnovení těchto funkcí. Tento úkol se pro ně stal natolik důležitým, že málem zapomněly na svoji vlastní výživu a na oběd dorazila většina z nich později než obvykle. Pouze druhé družstvo, které trhalo rekordy na včerejším celodeňáku, se rozhodlo odpočívat a myslet především na regeneraci svých vlastních krvinek a tak si už o půl jedné všichni vesele nacpávali břicha. Dnes to byla výborná polévka s játrovými knedlíčky a smažený květák s bramborem, který zasytil vyhladovělé krvinky. Dnes se také poprvé uskutečnil „letecký den“ a tak musely některé krvinky odpoledne po návratu z lesa malinko pouklízet, aby se mohly vůbec ve svém organismu pohnout. Před večeří nás ještě čekala hra na vylučovací ústrojí, přenášeli jsme moč z ledvin do močového měchýře, v čemž nám bránily ledvinové kamínky v oranžových vestách.  Nakonec se ale každému družstvu podařilo přenést alespoň část zlatavé tekutiny a umístit se tak v další soutěži. Po večeři, která byla tak skvělá, že nezbylo na vedoucí (brgul a domácí housky), se krvinky pustily do velké soutěže se šesti stanovišti. Každé z nich představovalo jeden z lidských smyslů, kterých je (jak každá správná krvinka ví) šest.  Někde jsme očichávali nejrůznější vůně, jinde sledovali optické klamy, ochutnávali  nejrůznější dobroty, ale také jsme zpívali a vyráběli obaly na cd. S sebou měla každá krvinka svůj zbrusu nový deníček, do kterého si hned zapisovala své úspěchy. Závěrečné pěvecké stanoviště se stalo natolik oblíbeným, že se nám protáhlo až do pozdních večerních hodin. Vedoucí interferony se teď budou zřejmě ještě dloooouho radit o tom, zda zítra nebude potřeba věnovat větší péči regeneraci hlasivek než původně plánované kostře.

09. července 2010

Lékařská zpráva o stavu Štítného dolu ze dne 9. 7. 2010

Teplota těla: 36,5 stupňů Celsia
Teplota vzduchu: 25 stupňů Celsia
Tlak: 120/80
Váha: 49 dětí - červených krvinek/12 vedoucích – neuronů

Diagnóza: Tělo nakaženo neznámým virem chřipky

Na poslední okysličovací cestu po těle vyrazily červené krvinky do blízkých orgánů. Cestu krvinky zakončily očistou v ledvinách (rybník Řeka). Zároveň si vyzkoušely jízdu na šlapacích plavidlech. Po výborném obědě (rajská omáčka) krvinky odpočívaly a také vyráběly ozdobné kapičky ze skla. Odpoledne nás při skupinovém focení vyrušil zadýchaný interferon a tvrdil že tělo je nakaženo nějakou Skřííípkou. A opravdu, všichni naši panáčci onemocněli chřipkou a my musely pomoci bílým krvinkám nalézt protilátky – Antiviry. Zatímco jsme luštili zakódované informace o podobě antiviru, tělo hlásilo jeden problém za druhým. Nejen, že jsme likvidovali bakterie a nečistoty, ale museli jsme taky čistit zuby a pomocí krevních destiček zacelit ránu. Všechny skupiny si však s těmito úkoly poradily velmi rychle. Nakonec se všem podařilo vyluštit všech 6 šifer a vyrobit antivir. Hurááá tělo je vyléčeno. To jsme oslavili večer táborákem a špekáčkama. U ohně jsme se také dozvěděli, který panáček má nejvíc vlasů – tedy kdo byl nejúspěšnější.
Konečné pořadí tedy je:
1. Infarkt,
2. Bacily,
3. Maestráci,
4. Kysličňáci,
5. Kolorgáni,
6. Mozkožrouti.
Po setmění se nejodvážnější krvinky vydaly na stezku odvahy. Pak rychle spát, zítra tu máme maminky a tatínky.

14. srpna 2010

Karolín nás dnes, v sobotu, přivítal příjemným počasím. Využili jsme toho a po seznámení s tábořištěm jsme se osvěžili v blízkém rybníku. Téměř všechny děti se s nadšením vrhaly do vody a předváděly svoje plavecké dovednosti. Nejradši by ve vodě strávily celé odpoledne, ale posléze se sluníčko schovalo za mraky a my se vydali zpět do tábořiště.
Celá naše táborová výprava čítá 38 dětí a 8 dospěláků. Mnozí jsme se zde dnes viděli poprvé a tak bylo důležité se navzájem seznámit. Zjistili jsme, že tu s námi je například „akční“ Alča, „modrý“ Marek, „rychlý“ Richard, „borůvková“ Bára nebo „ementálová“ Eliška.

Pak se ale začaly dít divné věci… Volala nás… Lákala nás… A dostala nás!!
Objevila se z ničeho nic. Podivná bedýnka.
Ukrývala deskovou hru s podivným názvem „JUMANJI“. Nedalo nám to a hru jsme si ihned vyzkoušeli. Pak ale začalo být zle… Tahle hra nás všechny vcucla a přenesla nás do africké džungle. V džungli díky JUMANJI již deset let přebývá divoška, která nám vysvětlila, že jediná možnost, jak se v pořádku vrátit zpět je hru hrát dál a celou ji dohrát.

…čekají nás ale nástrahy džungle, se kterými se musíme porvat a překonat.
Tak nám přejte hodně štěstí.

Autor „smrdutý“ Smáža, korektura „eskymácká“ Eva

tráva