střecha Fantošky

KLUBÍČKO LETOS SLAVÍ DVACET LET S VÁMI

nejbližší akce:

náhodné foto:

náhodná fotografie

Kola pro děti do 12 let

Termín: od 09. července 2011  do 16. července 2011

09. července 2011

Zápisky z lodního deníku: Den první - sobota 9.7.2011

9. července v poledních hodinách se v jídelně Štířího dolu sešlo na 50 dětí. Všechny z nich byly velmi zdatné, silné a statečné a tak se několik mořských vlků rozhodlo, že z dětí udělá obávané piráty plavící se pod vlajkou kapitána pasoucího po pokladu. Před první výpravou byly děti podrobeny zkouškám, které prokázaly jejich předpoklady pro povolání piráta a ukázaly, pro co má ten či onen adept vlohy. Každý mořský vlk pro děti připravil vlastní zkoušky a poté si do své posádky vybral ty budoucí námořníky, jejichž znalosti a zkušenosti se nejvíc hodily pro plavbu nového korábu. Všechny děti zkoušky složily úspěšně a tak Vám nyní můžeme představit pirátské oddíly okupující Štíří přístav:

 

Loď: Fuego

Kapitán: Michal Smažil (Smáža) alias Bárny

Posádka:

Jirka Kvapil, Klára Bystroňová, Tomáš Dvořák, Daniela Hrubá, Eliška Žižlavská, Viktor Hodaň, Tereza Strapáčová, Václav Just

 

Loď: Evita

Kapitán: Marie Adámková alias Drsná Francesca

Posádka:

Kateřina Velecká, Filip Marec, David Janecký, Tereza Žiaková, Klára Hrbáčková, Lukáš Sláma, Veronika Vránová, Kamila Motalová, Vojtěch Pala

 

Loď: Arriba

Kapitán: Václav Janda alias Kulhavý Joe

Posádka: Andrea Blažíková, Richard Verner, Lukáš Polický, Lucie Růžičková, Jitka Maděrová, Jakub Vacula, Adéla Dosedlová, Filip Janák

 

Loď: Caribic

Kapitán: Pavel Melkes alias Tranndep

Posádka: Tereza Holbíková, Matěj Baláž, Vojtěch Přerovský, Andrea Ivánová,  Klára Dvořáková, David Štencl, Adéla Hrubá, Jan Petrů, Rudolf Komanec

 

Loď: Diabolo

Kapitán: Martin Slažanský alias Ilidar

Posádka: Soňa Svobodová, Daniel Hájek, Martin Grupík, Adéla Jamborová, Anna Justová, Jan Vašák, Michal Hájek, Radim Ledahujec

 

Loď: Bravo

Kapitán: Květa Smrčková alias Mlčenlivá Kate

Posádka: Dita Vocásková, Lukáš Hloušek, Tomáš Marek, Julie Motalová, Renata Svobodová, Jeroným Komanec, Adam Petrů, Roman Grufík.

10. července 2011

Zápisky z lodního deníku: Den druhý - neděle 10. 7. 2011.

 

Po noční bouřce nás ráno čekala modrá obloha a my jsem se plni chuti a elánu vydali na naši první cyklojízdu vlastně plavbu. Vyjelo celkem 5 družstev pod vedením 10 vedoucích a zde se můžete dočíst, kdo s kým jezdí:

 

Žlutí

Vede: Eva a Smáža

Jede: Andrejka I., Honzík P., Kamča, Vašek, Vojta Pa., Klárka, Míša, Roman, Vašmen, Viki

 

Černí alias žlutozelení

Vede: Martin a Maruška

Jede: Ruda, Terka S., Verča, Filip J., Kuba, Jitka, Anička, Áďa D., Klárka H., Radim

 

Červení

Vede: Běta a Kuba, Radek

Jede: Lukáš P., Lukáš S., Danča H., Lucka, Dan Š., Áďa H.,Dita, Terka Ž., Adam, Jerry

 

Zelení

Vede: Jirka a Květa

Jede: Andrejka B., Katka, Ríša, Tomáš D., Tomáš M., Martin, Renča, Lukáš H., Klárka B., Áďa

 

Modří

Vede: Pavel a Vašek

Jede: Terka H., Soňa, Vojta Př.,Eliška, Dan H., Jirka, Davča, Filip M., Matěj, Julča

 

 

Po vydatném obědě (bříško nám zaplňovalo vepřo, knedlo, zelo) jsme se vydali do přístavů obchodovat se stříbrem, zlatými pruty, střelným prachem a s lany. Bylo zapotřebí dávat si veliký pozor na mořské vlky, kteří se nás, obchodní námořníky, snažili oloupit o pracně získané zboží. Vydělali jsme si spoustu zlaťáků, ale jak už to tak bývá, některým posádkám se dařilo lépe a některým trochu méně lépe. Potom jsme naše zmožená těla a větrem ošlehaná čela smočili v mořském příboji.

Ve Štířím přístavu se večer převelice hodovalo – nejprve lahodná slaďoučká večeře a jako zákusek jsme si dali velmi očekávané krysy pečené na ohni. Začali jsme se učit námořnické písně a odposlouchávali jsme drmolení starého dědka, který blekotal něco o pokladu…. Konrád Francis, shnilá pata

ukryl truhlu plnou zlata.

Nikdo dodnes neví,

kde se poklad zjeví…

Na dobrou noc jsme si rozdělili soudky s rumem a to v tomto množství:

Arriba 4x, Bravo 7x, Caribic 9x, Diabollo 7x, Evita 7x, Fuego 9x. Některé posádky nejen, že v přístavu už nalodili zásoby, ale byli mezi námi i tací, kterým se zadařilo tyto zásoby prodat za nemalé peníze…A tak lodě nám brouzdají širým mořem a zlaťáky cinkají ve váčcích….

11. července 2011

Zápisky z lodního deníku: Den třetí - pondělí 11. 7. 2011.

 

Ráno třetího dne bylo pošmourné a ve srovnání s ostatními dny i poměrně chladné. O to víc děti potěšilo pozdější vstávání a některé z nich dokonce snídaly ve svých krásných pyžamech. Po vydatné snídani mladé námořníky čekal úklid kajut. Během dopoledne se však již občas ukázalo sluníčko a tak děti vyrazily na kola. Posilněny vydatným obědem po návratu z kol čerpaly síly na odpolední hry, které zahrnovaly jednak souboje oddílů a jednak bojovou hru. Samotná bojovka spočívala v pátrání po kartičkách s otázkami, vyplněním tajenky a určením souhvězdí, takže děti měly plné ruce práce. Večer se pak již konal v odpočinkovém duchu: námořníci se pod vedením svých lodivodů plavili pro soudky rumu a poté pomocí sypané batiky tvořily šátky. Samozřejmě nechyběly ani cesty pro poklady a tak byl třetí den nabitý aktivitami a děti si jej pořádně užily.

12. července 2011

Zápisky z lodního deníku: Den čtvrtý - úterý 12. 7. 2011.

Po mírně chladnějším pondělí nás v úterý čekal teplý, slunečný den nesený v odpočinkovém duchu. V 8 hodin ráno nás tradičně čekala snídaně, po které jednotlivá cyklodružstva vyrazila na kolech po okolí. Některé skupinky se stihly i vykoupat a nakoupit si. Po obědě a následném odpočinku mladé námořníky čekalo několik stanovišť, kde si procvičili navigační a zdravotnické schopnosti, prokázali své jezdecké kvality a poučili se o údržbě a správě svých vozidel. To zabralo celé odpoledne a tak se velmi rychle přiblížil čas večeře, po níž si děti na hlavy uvázaly vlastnoručně nabatikované pirátské šátky. Na vyhlášení výsledků odpoledních aktivit se tedy všichni dostavili v nádherných šátcích. Po vyhlášení jsme si stihli zazpívat s kytarami a pak se již velmi rychle přiblížil čas večerky. Děti – s vědomím, že je zítra čeká celodenní výlet - velmi brzy usnuly. Dobrou noc !
 

12. července 2011

Zápisky z lodního deníku: Den čtvrtý - úterý 12. 7. 2011.

 

Po mírně chladnějším pondělí nás v úterý čekal teplý, slunečný den nesený v odpočinkovém duchu. V 8 hodin ráno nás tradičně čekala snídaně, po které jednotlivá cyklodružstva vyrazila na kolech po okolí. Některé skupinky se stihly i vykoupat a nakoupit si. Po obědě a následném odpočinku mladé námořníky čekalo několik stanovišť, kde si procvičili navigační a zdravotnické schopnosti, prokázali své jezdecké kvality a poučili se o údržbě a správě svých vozidel. To zabralo celé odpoledne a tak se velmi rychle přiblížil čas večeře, po níž si děti na hlavy uvázaly vlastnoručně nabatikované pirátské šátky. Na vyhlášení výsledků odpoledních aktivit se tedy všichni dostavili v nádherných šátcích. Po vyhlášení jsme si stihli zazpívat s kytarami a pak se již velmi rychle přiblížil čas večerky. Děti – s vědomím, že je zítra čeká celodenní výlet - velmi brzy usnuly. Dobrou noc !

13. července 2011

Zápisky z lodního deníku: Den pátý - středa 13. 7. 2011.

 

Pátý den tábora děti čekal celodenní výlet. Navzdory rannímu mírnému dešti a větru jsme si v 9 hodin ráno nabalili obědové balíčky, nasedli na kola a vyrazili. Počasí se však naštěstí brzy vyspravilo a nakonec nás čekal výlet v krásném a horkém dni. Cyklodružstva se tedy rozjela po celém okolí a absolvovala tak výlety za koupáním, hrami i za přírodou. Po návratu do Štířího přístavu mladé námořníky čekala vydatná večeře, po které si všichni odpočinuli, aby se večer všichni sešli u ohniště, zhodnotili výlety a rozluštili tajný signál pomocí Morseovy abecedy. Nakonec si děti u táboráku zazpívaly pirátské písně a poté se vydaly do svých postýlek k zaslouženému spánku.

14. července 2011

Zápisky z lodního deníku: Den šestý – čtvrtek 14. 7. 2011.

 

Šestý - zpočátku mírně deštivý - den tábora námořníci po snídani smejčili své kajuty a následně vyrazili na menší výlet po okolí. Na výletě děti narazily na zboží z přepadené lodi, jímž byla zbrusu nová trička, která si námořníci oblékli. Po výborném obědě si děti odpočinuly, aby se v odpoledních hodinách opět mohly vžít do rolí námořníků vyrábějících majáky a pátrajících po nápovědách k pokladu prostřednictvím buzol. Ti, kteří nebyli na trase, vyráběli vlajky pro své lodě či lodě samotné kreslili či modelovali. Večer nechybělo tradiční rozdávání sudů a táhnutí loděmi. Poté se děti odebraly do říše snů, aby byly připraveny na poslední pobytový den a na velké finále celotáborové hry.

tráva